“Communication is the key!” een uitspraak die niet voor niets bestaat. Slechte communicatie zorgt voor onbegrip. Onze hersenen werken automatisch, we doen vaak aannames, door dat we bepaalde situaties vaker hebben meegemaakt. En vaak gaan we er ook vanuit, dat de situatie dan voor iedereen geldt omdat jij het zo hebt meegemaakt. Dit is verre van waar.
Omdat iedereen op een andere manier is opgevoed, heb je altijd andere interpretaties. Zelfs in dezelfde opvoeding kun je verschillende interpretaties hebben, zoals je misschien hebt gelezen in mijn blog “hoe sta jij in het leven”. Dat maakt het ook mooi, dat iedereen het op verschillende manier kan opvatten. Maar een verkeerde interpretatie is niet handig, als je als bedrijf een doel voor ogen hebt. Het ‘bedrijf’ kan ook het gezin zijn. Als niet iedereen duidelijk weet wat de doelen zijn en iedereen op zijn eigen manier zaken interpreteert krijg je dus nog meer verschillen. En dat wil je natuurlijk niet.
Hoe dan wel?
Communication is the key, zoals ik al zei. Hoe beter jouw communicatie, hoe beter het overkomt. Communicatie is meer dan alleen uitleggen en zenden. Het is ook luisteren naar wat de persoon met wie je in gesprek bent van jouw communicatie heeft gemaakt. Wanneer de ideeën, plannen etc. niet goed overkomen, ligt dit altijd aan de zender! De zender moet namelijk de communicatie zo brengen dat het te begrijpen is voor de ontvanger. Begrijpt de ontvanger niet wat je bedoelt, betekent het dat je het nog een keer moet uitleggen. Dit staat niet gelijk aan het precies herhalen van wat je net hebt gezegd. Je kan dat op een andere manier proberen, of door feedback te vragen op jou uitleg.
Het te verifiëren of het overkomt: Kan je me vertellen wat ik wil? Wat begrijp je niet aan mijn verhaal? Hoe kan ik het beter overbrengen? Juist deze feedback zorgt er voor dat het jouw communicatie scherper kan maken. Duidelijker kan maken. Jouw manier van delen van informatie komt niet bij iedereen op dezelfde manier binnen.